Shii Take, Fotografie Joke de Boer DBBShii-take

De shii-take(Latijnse naam Lentinus edodes) komt van nature voor in China en Japan en dankt zijn naam aan de boom waarop hij in het wild groeit: de shii. Take betekent paddenstoel. Het vruchtvlees is vlezig en sterk aromatisch. Naast de champignon is de shii-take de meest gekweekte paddenstoel ter wereld. De smaak van beide soorten verschilt nogal; champignons bestaan vooral uit water, shii-take hebben een vastere structuur en sterke, kruidige smaak.

Gezond

De shii-take is niet alleen lekker, hij is ook gezond! Uit onderzoek is gebleken dat deze paddenstoelensoort cholesterol- en bloeddrukverlagend werkt. Verder is de shii-take rijk aan vitamine B12 en daardoor een goede vleesvervanger.

Vegetarisch

De shii-take is door de aanwezigheid van vitamine B heel geschikt als vleesvervanger. Niet voor niets zijn er steeds meer overheerlijke vegetarische recepten waarin shii-take een belangrijke rol speelt.

Houdbaarheid

Verse shii-take kunnen één tot twee weken in de koelkast worden bewaard. In de diepvries is de bewaartijd zo’n drie maanden. In gedroogde vorm verliezen shii-takes niets van hun smaak. Het is raadzaam shii-take niet te wassen, maar om deze voorzichtig schoon te borstelen of te vegen met keukenpapier. Zo blijft de smaak goed behouden.

Bereiding

Alles van de shii-take is eetbaar, zowel de hoed als de steel. Roerbakken in olie, (gepaneerd) frituren, stoven of grillen zijn goede manieren om shii-take te bereiden. Shii-takes lenen zich ook goed voor soepen en sauzen.