Shii Take, Fotografie Joke de Boer DBBTexelse kwekerij

De Texelse Paddestoelenkwekerij heeft zich toegelegd op de ambachtelijke teelt. Kweker Maarten Dijker verdiepte zich grondig in het groeiproces en in 2008 startte hij succesvol met de shii-taketeelt. Toprestaurants op en buiten Texel gebruiken shii-take van het eiland.

Kweekbaaltjes

De paddenstoelen groeien op kweekbaaltjes. Dat gebeurt in een afgesloten ruimte, die op een constante temperatuur wordt gehouden. Het mycelium (sporen van de shii-take) vertakt zich en de schimmel put voeding uit de ‘baaltjes’ , die bestaan uit o.a. zaagsel. Na ca. 15 weken zijn de shii-takes volgroeid. De oogst gebeurt handmatig door de paddenstoelen van de stam te snijden. Shii-takes worden het jaarrond geleverd en kunnen zowel vers als gedroogd worden verwerkt.

Verkoop

De Texelse Paddestoelenkwekerij levert aan restaurants, groothandels,(natuurvoeding)winkels en particulieren. De shii-take zijn verkrijgbaar in bakjes vanaf 100 gram. Door de veelzijdigheid nemen steeds meer restaurant gerechten met shii-take in de menukaart op. Klik hier voor verkoopadressen en restaurants op het eiland die Texelse shii-take serveren. Lees meer >>