Texelse kwekerij
De Texelse Paddestoelenkwekerij heeft zich toegelegd op de ambachtelijke teelt. Kweker Maarten Dijker verdiepte zich grondig in het groeiproces en in 2008 startte hij succesvol met de shii-taketeelt. Toprestaurants op en buiten Texel gebruiken shii-take van het eiland.
Kweekbaaltjes
De paddenstoelen groeien op kweekbaaltjes. Dat gebeurt in een afgesloten ruimte, die op een constante temperatuur wordt gehouden. Het mycelium (sporen van de shii-take) vertakt zich en de schimmel put voeding uit de ‘baaltjes’ , die bestaan uit o.a. zaagsel. Na ca. 15 weken zijn de shii-takes volgroeid. De oogst gebeurt handmatig door de paddenstoelen van de stam te snijden. Shii-takes worden het jaarrond geleverd en kunnen zowel vers als gedroogd worden verwerkt.
Verkoop
De Texelse Paddestoelenkwekerij levert aan restaurants, groothandels,(natuurvoeding)winkels en particulieren. De shii-take zijn verkrijgbaar in bakjes vanaf 100 gram. Door de veelzijdigheid nemen steeds meer restaurant gerechten met shii-take in de menukaart op. Klik hier voor verkoopadressen en restaurants op het eiland die Texelse shii-take serveren. Lees meer >>